La Diputació prevé incendis mitjançant cremes controlades en els municipis

25/03/2019
En aquesta pràctica, dirigida per bombers del Consorci Provincial de València, participen també bombers forestals de la Generalitat i les brigades forestals de Divalterra

Amb l'objectiu de previndre incendis forestals, la Diputació de València col·labora amb els ajuntaments i l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències duent a terme cremes controlades en zones amb especial perill. Aquestes zones es determinen per la càrrega de combustible acumulada, per la proximitat de nuclis urbans o altres factors de risc.

L'operatiu per a aquesta pràctica, que es duu a terme a petició dels propis consistoris, està liderat pel Consorci Provincial de Bombers, i participen també Bombers Forestals de la Generalitat Valenciana amb el suport de les brigades forestals de Divalterra.

Aquestes cremes consisteixen a aplicar foc tècnic de forma controlada, vigilant les variables que influeixen en la seua propagació, com la humitat, el vent, la temperatura o les característiques del terreny on es duen a terme.

D'aquesta manera, es gestiona la vegetació existent per a reduir la seua acumulació i evitar que en èpoques d'alt risc d'incendis forestals o rurals supose un major perill, tant per a zones habitades com de continuïtat cap a masses forestals.

Brigades de Divalterra

El paper de les Brigades Forestals de Divalterra, pertanyents a la Diputació, consisteix principalment en la preparació de les zones de crema, el suport en la distribució de les esteses de mànega i la rematada de la crema.

Així mateix, els brigadistes de la Diputació, al costat del coordinador de la zona en la qual es duu a terme la pràctica, s'encarreguen del control del perímetre de la superfície cremada, de manera similar al treball que duen a terme en les intervencions en incendis forestals.

En aquest sentit, les cremes controlades serveixen també per a millorar la coordinació entre els diferents organismes competents en extinció d'incendis, ja que l'organització és similar a la desenvolupada durant les operacions d'extinció d'incendis forestals o de vegetació.

Així mateix, quan les característiques de les cremes ho requereixen, les brigades forestals de la Diputació de València romanen en la zona en les hores posteriors a la pràctica, amb l'objectiu d'evitar reproduccions.

Vídeo

Material de prensa