La Diputació contribueix a la dinamització tecnològica i sostenible de les àrees industrials valencianes
Ontinyent es basa en una proposta del clúster Innovall, per a desenvolupar en el polígon de l'Altet un Pla d'Ecoinnovació amb una inversió de vora 400.000 euros21/07/17


Proposar a les empreses una metodologia de treball, així com propostes per a millorar la seua sostenibilitat, tant a l'àmbit mediambiental com a l’empresarial, aprofitant totes les oportunitats que ofereix el nou panorama digital. Aquest és el principal objectiu del projecte pilot plantejat pel clúster territorial Innovall per a poblacions intermitges, i que ha contat amb el finançament i coordinació de l’empresa pública Divalterra.
Els resultats de la primera fase del projecte, anomenat “Pannel Lab Industria Sostenible 4.0”, van ser presentats davant les empreses participants del Parc Industrial l’Altet d’Ontinyent i del president de la Diputació de Valencia i alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez.
Els resultats de l’estudi han consistit, per una banda amb informes individuals a les empreses participants, que assenyala el grau de digitalització i eficiència dels recursos de l’empresa, així com propostes d’accions de millora, per tal de començar a adaptar la seua activitat empresarial a una industria avançada i sostenible. I per altra banda, amb un document global de síntesi que mostra els resultats i conclusions més importants, menciona les dades agregades estadístiques, propostes d’infraestructura per al polígon, propostes de millora destinades a les empreses, noves fases de treball i de continuïtat per seguir endavant amb el projecte. Així com una síntesi de com millorar la competitivitat de la PIME mitjançant l’eco-innovació, i com fer-ho pas a pas, accions, beneficis i els resultats que comporta.
Un anàlisi que servirà a l'Ajuntament d'Ontinyent per a convertir l'àrea industrial de l’Altet en referència d'indústria 4.0 i economia circular, i per al qual el consistori va a destinar quasi 400.000 euros dins del pla d’ajudes de l’IVACE. La idea del projecte és incorporar una nova estratègia de negoci en les pimes que aposte per la sostenibilitat en totes les seues operacions, a la vegada que augmenta la qualitat i el potencial d’atracció inversor en estes àrees industrials.
En aquest sentit, Jorge Rodríguez destacava “la importància clau de l’aposta per la innovació i la tecnologia com a potenciadors de l’eficiència de les nostres empreses i de la promoció econòmica de la ciutat, una aposta que sols pot ser efectiva des del treball conjunt de les institucions i els agents socioeconòmics”
Uns resultats que s'han presentat conjuntament amb el manual “Ecopyme 4.0, rumbo a la ecoinnovació”, una guia que segons Miguel Angel Ferri, director de l’Area d’Estudis i Planificació Estratègica de Divalterra i coordinador del projecte, “explica què és això de la eco innovació, de la economia circular, de la industria 4.0… conceptes encara prou desconeguts, i com la PIME pot aprofitar aquests nous conceptes com una estratègia empresarial per millorar la seua competitivitat”. A més, continua Ferri “Ens dona exemples d’empreses que ja ho han fet i els beneficis que han aconseguit. Així que és una ruta de nou coneixement i accions que la PIME ha d’assolir si vol seguir innovant sobre el seu producte, servici i/o model de negoci per mantenir-se viva al mercat”. Aquest manual estarà disponible a la web de l'empresa pública per a que puga ser consultat i utilitzat per qualsevol empresa, entitat o ciutadà.
La intenció d'ambdues propostes és aprofitar el marc de possibilitats que donen les noves tecnologies per a, no sols ser més eficients i sostenibles des d'un punt de vista mediambiental, objectiu fonamental, sinó traure també partit d’aquest avantatges de la tecnologia i la innovació per a optimitzar models de negoci.
“Malgrat no tenir competències en esta àrea, amb iniciatives com aquesta i altres que s’han dut a terme, la Diputació intenta contribuir a la dinamització i millora de les nostres àrees industrials, ja que son un dels principals motors de dinamització econòmica i generació d’ocupació”, assenyalava el president Jorge Rodríguez.
Este projecte pilot d’eco innovació i industria 4.0, es suma a les activitats que es desenvolupen en el marc de la Càtedra Divalterra, a la galeria empresarial online del projecte xarxa ADL (www.galeriaempresarial.es) i les seues versions locals, així com ajudes directes als municipis per a inversions realitzades a les árees industrials.